Eden glavnih izzivov sodobnega življenja, ki je še posebej izrazit na področju pisarniškega dela, je dejstvo, da preživimo večino svojega dneva v sedečem položaju. Posledica sedenja, pri katerem je naše telo v prisilni drži, je prekomerno obremenjevanje hrbtenice, kar lahko vodi v akutne ali kronične bolečine v tem predelu. Zato je izredno pomembno, da se delavcem zagotovljena ergonomska sedišča, ki so prilagojena telesu in mu nudijo pomoč pri vzdrževanju pravilnega sedečega položaja. Ker sta priporočeni različni drži za pisanje in tipkanje ter že samo sedenje brez dela (sedišče nagnjeno 15° naprej za tipkanje in 5°nazaj za samo sedenje), je idealno, da imajo pisarniški stoli nastavljiv nagib sedeža, da ga lahko delavci naravnavajo glede na delo, ki ga opravljajo. Pomembna je tudi možnost nastavitve višine sedišča, ki se mora prilagoditi višini posameznika. Naslon mora biti oblikovan tako, da podpre ledveni predel hrbta, ki lahko pri sedenju utrpi najhujše poškodbe. Svetovana je uporaba naslona, ki se avtomatsko prilagaja premikom uporabnika in tako vzdržuje idealni naklon pri sedenju in omogoča, skupaj s sedalnim delom dinamičen način sedenja. Stol naj vključuje tudi naslona za roke, ki delavcu nudita oporo rok in zgornjega dela trupa, ter sta mu v pomoč pri vstajanju. Stol naj ima najmanj pet koles, ki posamezniku omogočajo varno premikanje na kratke razdalje.


Delavcem ergonomičnost pisarniških stolov zagotavlja tudi zakonodaja, kar poudarja pomembnost delavcu prijaznega pisarniškega okolja. Pravilnik o varnosti in zdravju pri delu s slikovnim zaslonom navaja, da mora biti delovni stol stabilen in omogočati udoben položaj ter neovirano premikanje, nuditi ledveno oporo hrbta, omogočati spreminjanje naklona hrbta in višine sedišča ter imeti premično podvozje.
Izboljšanje udobja delavcev poveča njihovo dobro počutje in produktivnost, zato so prednosti ergonomsko oblikovanih stolov pomembne tako za zaposlene, kot tudi za delodajalce.

Preverite široko ponudbo pisarniških stolov: Ergonomskih, Ortopedskih, Operativnih, Konferenčnih, Delovnih ter širok izbor Sof ter Foteljev. Obiščite pisarniski-stol.si